• De beursindicator van Bank of America die aangeeft of de beurs al dan niet blijft stijgen, noteert momenteel min of meer neutraal.
  • De belangrijkste beursstrateeg van de bank analyseert waarom de huidige bullmarkt kan doorzetten of juist kan omslaan in een bearmarkt.
  • Hij doet ook suggesties voor beleggers om zich hierop voor te bereiden.

De ‘bull and bear indicator’ van Bank of America, een beursindicator die aangeeft of de beurs al dan niet blijft stijgen, is vorige week gedaald – een teken dat beleggers wat minder euforisch zijn dan in de voorgaande periode.

Met een waarde van 7,1 staat de indicator ruim onder een recent hoogtepunt van 7,7 in februari. Op dat punt kwam de indicator zeer dichtbij het punt waarop een verkoopwaarschuwing wordt afgegeven – een indicatie dat aandelenkoersen extreem oplopen. Dat punt wordt bereikt bij een waarde van 8; op dat moment schakelt de indicator van ‘neutraal’ naar ‘verkopen’.

Nu de indicator weer in neutraal gebied verkeert, heeft Michael Hartnett, hoofd beleggingsstrategie bij Bank of America, grondig bekeken hoe de kansen liggen voor verdere stijging en voor een teruggang van de markt. Zijn bevindingen zijn op 22 april gepubliceerd.

Door beide perspectieven in overweging te nemen, werpt Hartnett een blik op hoe beleggers zich het beste kunnen opstellen voor het tweede kwartaal.

Bank of America bull bear indicator from April 22 research note
Bank of America bull bear indicator van 22 april.

Scenario 1: verdere stijging bij een 'bull market'

Op dit moment zitten markten nog in een stijgende trend. De S&P 500-index en de Dow Jones-index noteerden afgelopen week nieuwe records.

Volgens het rapport blijven beleggers geld in aandelen steken: "De toestroom van 602 miljard dollar in mondiale aandelen in de afgelopen vijf maanden ligt hoger dan die toestroom van 452 miljard dollar in de voorgaande twaalf maanden", aldus Hartnett.

Toch kunnen de markten nog verder stijgen. Hartnett zet daarvoor vier redenen op een rij:

1. De kans op meer steun van overheden en centrale banken

Ondanks het vlotte verloop van vaccinatieprogramma's zit er nog niet veel schot in heropening van de mondiale economie. Dat kan aanleiding zijn voor meer steunmaatregelen van overheden en centrale banken, die de markten verder kunnen opdrijven, stelt Hartnett.

Hij wijst erop dat de 30.000 miljard dollar die tot nu toe aan steunpakketten is uitgegeven, goed was voor een stijging van 50.000 miljard in de mondiale aandelenmarkten.

2. De aandelenmarkt heeft de eerste stijging van rentes doorstaan

Een stijging van de marktrente van Amerikaanse staatsobligaties zou beleggers in aandelen kunnen afschrikken. Als dit leidt tot een bredere rentestijging wordt financiering van groei met leningen voor bedrijven immers duurder. Bovendien betekenen hogere rentes dat obligaties weer een serieus beleggingsalternatief kunnen worden voor aandelen.

Voorlopig geven beleggers echter nog steeds de voorkeur aan aandelen. In het eerste kwartaal van dit jaar stegen de rendementen op obligaties met een looptijd van tien jaar met ongeveer 0,8 procentpunt - en liepen aandelenkoersen toch op tot recordhoogtes.

3. Er kan nog meer geld naar aandelen stromen

Ondanks de hoge instroom van geld dan naar aandelen vloeit in de afgelopen maanden, is sinds de financiële crisis van 2008 ongeveer 2.500 miljard dollar in obligaties gestoken, vergeleken met 1.100 miljard in aandelen.

In de komende jaren kunnen aandelen volgens Hartnett mogelijk profiteren van een draai vanuit obligaties naar aandelen.

4. Ongeveer de helft van mondiale aandelen noteert onder oude recordniveaus

"In totaal 1.557 van 3.042 grotere aandelen op de wereldmarkt staan nog meer dan 20 procent onder hun recordhoogtes," aldus Hartnett. Ofwel: in veel gevallen is er nog ruimte voor verdere stijgingen.


Scenario 2: daling bij een bearmarkt

Aan de andere kant zijn er groeiende zorgen onder beursstrategen over marktcorrecties.

Sven Henrich, de oprichter van NorthmanTrader, zei onlangs dat er een zeepbel is op de aandelenmarkt, terwijl beleggingsstrateeg Savita Subramanian van Bank of America voor het einde van het jaar een correctie van 9 procent van de S&P 500-index verwacht.

Strateeg Albert Edwards van Société Générale, die vaak wijst op risico's in de markt, wees op 22 april eveneens op een aantal zorgwekkende ontwikkelingen.

Hartnett wijst er op dat we in de afgelopen dertien maanden getuige zijn van de snelste en grootste aandelenrally aller tijden. Hij geeft vijf redenen waarom de snelle stijging van de markt kan vertragen.

1. Speculatie is gevaarlijk hoog

'Ongelukken' op de aandelenmarkt komen de laatste maanden vaker voor, stelt Hartnett vast, verwijzend naar de wilde speculatie rond het aandeel Gamestop en de plotselinge implosie van het hedgefonds Archegos.

De beruchte short seller en hedgefondsmanager John Hempton speculeerde recent op een daling van de aandelen van de zakenbank Credit Suisse, die verantwoordelijk was voor veel leningen aan Archegos. Hempton zei onlangs dat hij veel meer Archegos-achtige gebeurtenissen verwacht in de komende periode.

2. Risico op inflatie

Hogere inflatie kan een bedreiging vormen voor beursgenoteerde bedrijven, als die stijgende inkoopprijzen niet goed kunnen doorberekenen in hun producten, aldus Hartnett.

Hogere prijzen in combinatie met een lagere koopkracht van consumenten kunnen negatief zijn voor de winst per aandeel van bedrijven aan de beurs, voegt hij toe.

3. Beleidswijzigingen van overheden

Overheden hebben tijdens de coronacrsisis grootscheeps steun verleend, waardoor staatsschulden flink zijn opgelopen. Dit maakt het waarschijnlijk dat politici na de crisis moeten kijken hoe de rekening wordt betaald. Dat kan leiden tot hogere belastingtarieven, meer regulering en meer herverdeling van welvaart in de VS en elders, voorspelt Hartnett.

Een duidelijk voorbeeld is het plan voor een hogere vermogenswinstbelasting dat de Amerikaanse president Joe Biden deze week officieel aankondigt. Dit kan de komende twaalf maanden leiden tot lagere rendementen op de beurs, aldus Hartnett.

4. Hoge waarderingen van aandelen

De koers-winstverhouding van Amerikaanse aandelen, waarbij de koers wordt afgezet tegen de winst van de afgelopen twaalf maanden, bedraagt momenteel 29, vergeleken met een gemiddelde van 15 in de afgelopen honderd jaar, zegt Hartnett.

Voor verwachte winst in de komende twaalf maanden ligt dit cijfer op 22, vergeleken met een gemiddelde van 15,5.

Valuation comparisons over time from Bank of America April 22 research note
Koers-winstverhoudingen van Amerikaanse aandelen door de jaren heen, uit een notitie van Bank of America van 22 april.

5. Centrale banken voorzichtiger met geld strooien

De Canadese centrale bank, de Bank of Canada, heeft een begin gemaakt met de vertraging van programma's van kwantitatieve verruiming. Ofwel: ingrepen op de kapitaalmarkt om rentes laag te houden.

"Het tempo van de aankoop van obligaties door de 'Grote Vier' centrale banken (Fed, ECB, Bank of Japan, Bank of England) zal naar verwachting dalen van 8.500 miljard dollar in 2020, tot 3.400 miljard dollar in 2021 en 400 miljard dollar in 2022," aldus Hartnett.

Tapering schedule of the big four central banks from Bank of America April 22 research note
Geleidelijke vermindering van kwantitatieve versoepeling door de vier grote centrale banken, geraamd door de Bank of America in een notitie van 22 april.

Hoe beleggers zich kunnen opstellen

Beide marktperspectieven in overweging nemend, doet Hartnett een aantal aanbevelingen aan beleggers.

Bovenal raadt hij aan om te investeren in bedrijven die profiteren van hogere inflatie. Beleggers hebben te maken gehad met langdurige lage inflatie en lage rentes. Maar om zich te beschermen tegen een mogelijke stijging van inflatie en rentetarieven, doen investeerders er goed aan te kijken naar inflatiegevoelige beleggingen.

Beleggers kunnen bijvoorbeeld kijken naar investeringen in vastgoed en kunst.

Annualised returns of art over time compared to S&P 500 from Bank of America April 22 research note
Jaarlijkse opbrengsten van kunst, in vergelijking met de S&P 500 beursindex, volgens onderzoeksnotitie van Bank of America.

Beleggers kunnen hun blik ook buiten de VS richten, aldus Hartnett. Bijvoorbeeld op banken in de EU en het Verenigd Koninkrijk, grondstoffenbedrijven, Japanse producenten van consumentengoederen, opkomende markten in het algemeen en industriële aandelen.

Deze sectoren zullen profiteren wanneer de vaccins ervoor zorgen dat de rest van de wereld heropent in de tweede helft van het jaar.

LEES OOK: Beurs ligt er nog steeds sterk bij, maar insiders beginnen te twijfelen – hier moet je op letten